Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 MenuHvor skal pulsen helst ligge?

 Udskriv/send siden

Uanset om du vil forebygge sygdom, genoptræne efter en hjertesygdom, kontrollere din vægt eller øge dine chancer for at vinde en sportskonkurrence, så kan du nå målet ved at målrette din træning mod din individuelle pulszone. En pulszone skal forstås som en procentdel af din maksimale puls - det vil sige så hurtigt, som dit hjerte overhovedet er i stand til at slå. Hvis dit mål eksempelvis er at tabe dig, skal din puls under træning ligge inden for 60-70 procent af din maksimalpuls - dér sker den største fedtforbrænding. For at øge din udholdenhed og styrke din hjertefunktion skal du op på 70-80 procent af maksimalpulsen.

Alle former for træning er lige effektive, hvis du sørger for, at din puls ligger inden for din individuelle pulszone. Den kan du udregne ved først at bestemme din maksimalpuls: 220 minus din alder = maksimalpulsen. En person på 30 år har således en maksimalpuls på 190. Hvis denne person gerne vil øge sin udholdenhed, skal pulsen ligge på 70-80 % af maksimalpulsen, dvs. 133-152 slag pr. minut.

Dette skema viser pulszonerne for forskellige træningsformål:

% af maksimalpuls

Træningsformål

50-60 %

Moderat aktivitet

60-70 %

Vægtkontrol

70-80 %

Udholdenhedstræning

80-100 %

Konkurrencetræning

Ved at holde øje med din puls kan du sørge for, at du hele tiden træner med den intensitet, der er nødvendig for, at du når dit mål - uanset hvilket niveau du begynder på. Undgå at måle pulsen med fingrene på håndleddet eller på halsen. Brug hellere en af de utroligt nøjagtige pulsmålere, der findes på markedet i dag. Ved at tjekke din puls indimellem kan du justere din indsats efter behov.

Kilde: Natural Choices, 2002.