Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 Menu







Allergi og tilsætningsstoffer

 Udskriv/send siden

Tilsætningsstoffer (f.eks. natriumbenzoat) og konserveringsmidler i fødevarer forværrer rhinitis, betændelse i næsens slimhinde, viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Allergy.

Det har tidligere været uklart og dårligt dokumenteret, om tilsætningsstoffer i mad kan udløse rhinitis hos personer uden atopisk allergi. Derfor undersøgte italienske forskere 226 personer med rhinitis, men uden atopisk allergi. Forsøgspersonerne fik først i en måned en kost uden stoffer som tartrazin, erytrosin, natriumbenzoat m.v. Derefter fik de kost med disse stoffer.

I perioden uden tilsætningsstoffer fik ca. 9 % af deltagerne mildere symptomer, og ca. 3 % blev helt symptomfrie. Når de blev udsat for natriumbenzoat, reagerede ca. 20 % med nysen, snue, tilstoppet næse og kløen i næsen.

Forskerne mener, at deres studie viser, at et gentaget, dagligt indtag af små mængder tilsætningsstoffer kan give en del personer kronisk rhinitis.

Kilde: Allergy 2004