Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 MenuVigtigheden af søvn

 Udskriv/send siden

Søvn består af overfladisk søvn, dyb søvn og REM-søvn. Det er under REM (Rapid Eye Movements)-søvn, at vi drømmer, og den tilstand forekommer hyppigst i den sidste del af søvnen. Man ved ikke præcist, hvorfor vi drømmer. Nogle mener, at REM-tilstanden bidrager til at »rense hjernen« og frasortere irrelevante input fra den forgangne dag. Under REM-søvn bliver både mænds og kvinders kønsorganer mere blodfyldte.

Kun ca. 20 procent af vores drømme er glædelige. De fleste af de øvrige rummer elementer af tristhed, angst eller vrede. 10-50 procent af alle børn oplever mareridt, i sjældne tilfælde ligefrem søvnrædsel: Panikagtig angst med skrig og kropslig uro. Studier har vist, at unge, der læser mange gyserbøger, har tre gange flere mareridt end andre unge. En californisk undersøgelse har også vist, at risikoen for mareridt stiger, hvis man spiser chokolade, lige før man går i seng.

Andre undersøgelser viser, at hvis man spiser meget lidt sidst på dagen, giver det en god og rolig søvn.

Søvnmangel ødelægger sundheden
I dag sover vi ca. 25 procent mindre, end mennesker gjorde for 100 år siden. Det skyldes blandt andet travlhed, TV og computere. Mangel på søvn kan skabe depressioner, svækket immunforsvar, irritabilitet, stress og forringet koncentrationsevne. Men også for meget søvn kan forringe sundhedstilstanden. Ca. 90 procent af alle med en depression har markant forstyrret søvn. Undersøgelser viser, at nutidens børn får for lidt søvn, bl.a på grund af fortravlede forældre.

 

 

Anbefalet søvn

 

Så meget sover de reelt
(gennemsnit)

To-årige

13 timer

12,0 timer

Tre-årige

12 timer

10,5 timer

Fire-årige

12 timer

10,0 timer

Fem-årige

11 timer

10,0 timer

Seks-årige

11 timer

10,0 timer

Selv 17-18-årige har brug for ekstra søvn, ca. ni timer dagligt. I voksenalderen er søvnbehovet meget individuelt - mellem godt fem og ca. ni timer. Børn og unge bruger bl.a. søvnen til at producere væksthormoner. Hos unge og voksne stiger produktionen af kønshormoner om natten.

Effekten af for lidt søvn
Hvis en person sover mindre end seks timer øges oplevelsen af

  • stress
  • tungsind
  • træthed
  • vrede.

Dårlig søvn har følgende virkninger:
93 % klarer arbejdet dårligere
91 % kommer oftere til skade
44 % problemer med samvær med andre