Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 MenuLægeplanter

 Udskriv/send siden

I naturmedicinen er det en kendt sag, at den samme plante kan virke forskelligt på forskellige patienter. Samtidig viser erfaringen, at hver plante med sine specifikke egenskaber virker på forskellige organer og funktioner. Et andet vigtigt aspekt er, at én plante oftest er mindre effektiv end en kombination af planter, der virker inden for samme eller tilstødende sygdomsområder.

Den kemiske kompleksitet i planterne er ikke blot et spørgsmål om forskellige aktive stoffer, men også om at de aktive stoffer i én plante frigør eller stimulerer stoffer i en anden plante - stoffer, som ellers ville være forblevet inaktive. Ved mere komplekse sygdomsbilleder er samvirket mellem forskellige planters stoffer særligt vigtigt. Det kræver stor erfaring og indsigt i planternes virkning at sammensætte urteblandinger, der angriber både den centrale lidelse og de mere sekundære sygdomsfænomener.

Lægeplanter kan bruges både indvortes og udvortes. Indvortes kan man

  • bruge den friskpressede saft af planten
  • lave et afkog af den tørrede urt
  • foretage et udtræk (ekstrakt) ved hjælp af f.eks. vand, vin eller spiritus
  • pulverisere de tørrede plantedele.

Udvortes bruges urter til bade, afvaskninger, lavementer, omslag, kompressorer eller salver.

I praksis ønsker de fleste at bruge urterne som teer, altså et vandudtræk af den tørrede urt, beregnet til indtagelse. Dette kan laves enten som afkog eller teudtræk. Man skal så blot være opmærksom på, at man kun får noget af den hele urt.

Afkog

Ved bark, rødder, rodknolde, frø, bær, ved og havrehalm eller blandinger heraf er det i de fleste tilfælde bedst at bruge afkog. Undtagelsen er bær, der bruges på grund af deres vitaminindhold (f.eks. hyben og hyldebær), idet vitaminerne ødelægges ved opkogning.

  1. Kom 4 spsk. urter/urteblanding i en gryde med 1 liter vand (brug en emaljeret gryde, eller en gryde af rustfrit stål, ildfast fad eller stentøj).
  2. Bland med ske, læg låg på og lad blandingen stå natten over ved almindelig rumtemperatur, så urterne opblødes.
  3. Bring næste morgen blandingen i kog og kog 5-7 minutter.
  4. Tag gryden af komfuret og lad den stå med låg på en halv time.
  5. Si plantematerialet fra og kassér det.
  6. Drik en kop straks, gerne på fastende hjerte, og fordel resten over dagen (bedst en time efter måltiderne).

Mængden af urter og antallet af kopper fordelt på dagen er individuel, og det bedste er at konsultere en naturlæge og sammen med denne fastlægge dosering og kurens længde. Alternativet er selv at finde frem til den passende dosering ved at iagttage, hvordan kroppen reagerer, og hvordan man føler sig tilpas ved forskellige doseringer.

Børn kan nøjes med en tredjedel eller halvdelen af dosis for voksne. Du bør under hele kuren tilberede et friskt afkog hver dag.

Teudtræk

Teudtræk bruges, når du anvender blomster eller blade fra planten. I de fleste tilfælde er 1 tsk. af den skårne urt pr. kop en passende dosis. Urten overhældes med kogende vand og trækker ca. 10 minutter, eller til urten er sunket til bunds. Sies og drikkes umiddelbart.

Som ved afkog er mængde og antal af kopper fordelt på dagen individuel. Lægeplanter indeholder for det store flertals vedkommende meget små mængder aktive stoffer. Vi benytter os derfor af mikroskopiske dele af stoffer, der har en helbredende virkning. Risikoen for uønskede bivirkninger er minimal, når du bruger urterne fornuftigt.

 

I folkemedicinen er det almindeligt at bruge urter i lang tid ad gangen, men det er et godt råd at bryde kuren med en bestemt urt eller urteblanding hver anden måned og holde en pause på ca. 14 dage. Ved alvorligere lidelser eller ved forebyggende behandling giver langvarige kure de bedste resultater, især når du kombinerer med en sund og aktiv livsførelse, gode kostvaner, motion, moderat solbadning og ophold i naturen, uanset årstid og vejrlig.

PS: Mange urter smager eller lugter ikke godt, men kan heldigvis ofte fås i kapsler eller tabletter!