Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 Menu







Spis de rigtige kulhydrater

 Udskriv/send siden

Kulhydrater med et lavt glykæmisk indeks er f.eks fuldkornsrugbrød, havregryn, bulgur, basmati-ris, og inden for drikkevarer er det f.eks. skummetmælk og æblejuice. Kulhydrater med et højt glykæmisk indeks er f.eks. hvedemel, herunder hvidt brød, croissanter, slik og sukker. Grønsager har i rå tilstand et lavt glykæmisk indeks og får et højere glykæmisk indeks, jo mere tilberedt, kogte og stegte de er.

Kostvejleder Birgitte Nymann mener til gengæld, at man kan spise mere protein for at tabe sig. I modsætning til kulhydrater og fedt lagres proteiner ikke ved for høj indtagelse. Men under fysisk træning opbygges proteindepoterne i form af større muskelmasse. Hvis man indtager flere proteiner, end man har brug for, indgår de normalt i forbrændingsprocessen.

Birgitte Nymann mener, at det er bedre at indtage for mange kalorier fra protein end fra fedt og kulhydrater. Det er proteinerne, der opbygger vores muskelvæv, og mister man muskelmasse, nedsættes forbrændingen. I proteinerne skelner man mellem dårlige og gode proteinkilder. For højt indhold af mættet fedt gør kilden dårlig. Det kan f.eks. være bacon, and og svinekød med middelfedt mod gode proteinkilder som f.eks. kylling, fasan, magert kalvekød, torskerogn, laks, sild og rejer.

Kulhydratkilder, der er langsomt optagelige

  • giver god energi og virker i lang tid.
  • giver en god fedtforbrænding.
  • kan gøre dig tyk, da kroppen lagrer fedt og sukker samtidig.
  • får dit blodsukker til at falde, så du får lyst til at spise igen kort tid efter.
  • giver meget energi til kroppen, men virker kun i kort tid.
  • giver dig lyst til at spise fedtholdige madvarer.

Kilde: Slank for altid af Birgitte Nymann, udkommet på Borgens Forlag.