Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 Menu







Facts om te

 Udskriv/send siden

Gron_te_tekopOverleveringen fortæller, at den første kop te blev drukket af den kinesiske kejser Shen-Nung i år 2237 f.Kr. Kejseren, som lagde stor vægt på renlighed, plejede at koge sit vand, før han drak det, og en dag faldt der nogle teblade, båret af vinden, ned i hans kop. Kejseren, der også var nysgerrig, smagte på drikken og fandt smagen delikat.

I den vestlige verden var det hollænderne, der begyndte handelen med te. Efterhånden blev det England, som overtog teimporten, først fra Kina og siden - da det engelske temonopol i Kina blev brudt i 1830 - fra Indien og Ceylon.

I dag er det stadig England, der er centrum for den internationale tehandel. I London findes der teeksperter, der blander, prøvesmager og kvalitetsbestemmer teer fra hele verden, og England er naturligvis også det land, hvor der drikkes mest te. Andre store tedrikkende nationer er - foruden landene i Asien - Irland, New Zealand, Holland, Rusland, USA og de arabiske lande, men i dag er tedrikningen trængt frem overalt på kloden.

Opdag selv denne eftertragtede og stimulerende drik. I Natur-Drogeriets omfattende teprogram møder du en hel verden af spændende aromatiske nuancer og eksotiske smagsoplevelser!

 

Sådan laver du en herlig kop te
  • Brug en kande af keramik eller porcelæn, dvs. et porøst materiale, det tillader teen at 'ånde'
  • Vandet bør ikke være hårdt (kalkholdigt), evt. kan mineralvand bruges
  • Opvarm kanden før brug
  • Anvend 1 teskefuld te pr. kop og 1 'til kanden'
  • Hæld kogende vand over tebladene, og lad den trække det anbefalede antal minutter

 

Typer af te
Te laves af en stedsegrøn plante med det videnskabelige navn Thea sinensis. Man skelner mellem fire hovedgrupper af te:

Sort te
Sort te, dvs. fermenteret te, er den mest kendte i Europa. Tebladene lægges på gitre og tørres ved temperaturer på 25-35°C. Efter en dag er bladene bløde, og de rulles, så cellemembranerne brydes, og der frisættes enzymer, som muliggør fermenteringen. Derpå sorteres bladene efter deres størrelse, anbringes nogle timer på bakker i rum, hvor temperaturen er ca. 25°C, hvorved fermenteringen sætter ind. Efter fermenteringen tørres eller rettere "ristes" bladene, og det er afgørende for teens smag og aroma, at ristningen afbrydes i det rette øjeblik, for at undgå at bladene bliver brankede.

Grøn te
Efter høsten ristes/tørres bladene med det samme. På denne måde bevarer bladene deres grønne farve, og smagen er en smule mere bitter end sort te.

Oolong te
Oolong ("den sorte drage") er te, hvis fermentering afbrydes, når den er halvt overstået; derfor er den lidt mere bitter end sort te.

Aromateer
Aromateer er tilsat forskellige smagsnuancer ved hjælp af frugter, blomster, krydderier og æteriske olier; det klassiske eksempel er jasminte.

 

En kop te indeholder:

a

Kalorier

4

Garvesyre

8-15%

Garvesyre (grøn te)

20%

Tein

1,5-4%

Teofyllin

spor

Essentielle olier

1%

Aske

5-8%

Tein har samme virkning som koffein. Men da te samtidig indeholder garvesyre, mildnes koffein-effekten. Te indeholder ingen riste- eller brankestoffer og anbefales derfor til personer med svag hjertefunktion og nervøse lidelser i stedet for kaffe. Te indeholder forskellige mineraler.

Ønskes en opkvikkende kop te, skal teen kun trække ca. 3 minutter, hvorefter teinet er frisat. Trækker den længere, frisættes også garvesyre, der binder teinet.