Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 MenuZoneterapi bringer kroppen i balance

 Udskriv/send siden

En zFodder_behandlingoneterapeut arbejder ud fra en teori om, at alle kroppens organer afspejles i reflekszoner på fødderne, og svagheder i kroppen kan behandles med tryk på zonerne. Behandlingen bruges bl.a. mod kolik hos spædbørn, hovedpine, allergi og barnløshed.

Zoneterapi i almindelighed
Zoneterapi hører endnu ind under de alternative behandlingsmetoder, men den griber efterhånden mere og mere om sig, efterhånden som man finder ud af, at den er en effektiv behandlingsmåde. For 50 år siden var zoneterapi et ukendt fænomen her i landet, men det er ikke ensbetydende med, at det er en ny behandlingsform.

Zoneterapi er ca. 3.000 år gammel, den er blevet brugt af inka-indianerne, og det fortælles, at man har gjort nogle fund af zonernes beliggenhed, ridset ind i væggene i huler. Egentlig kan man roligt sige, at ”zoneterapien er den indianske parallel til den kinesiske akupunktur”.

Hvis et tryk gør ondt, er det tegn på svaghed i et organ
Teorien bag zoneterapi er, at hele kroppen er afspejlet i reflekszoner under fødderne. Ved at behandle zonerne kan man påvirke kroppens enkelte organer og rette op på den ubalance, som smerter eller spændinger er symptomer på. Er en reflekszone øm, når zoneterapeuten trykker på stedet, er det tegn på svaghed i det organ, som punktet under fodsålen repræsenterer, og dermed tegn på ubalance i hele kroppen.

Ved tryk af varierende styrke på de forskellige reflekszoner under foden sendes impulser til de organer, som zonerne repræsenterer, med det resultat at kredsløbet stimuleres, ilttransporten bliver bedre, og dermed forbedres også udskillelsen af affaldsstoffer i kroppen.

Zoneterapi anvendes i behandling af ufrivillig barnløshed
Faktisk virker zoneterapi som en gang indvendig rengøring. De mange affaldsstoffer, som gennem årene aflejres i kroppen, svækker organerne og hæmmer de naturlige processer i kroppen med det resultat, at der opstår forskellige lidelser. Gennem zoneterapi bliver kroppen renset for affaldsstoffer, så organerne igen kan komme til at fungere optimalt.

Når en ufrivilligt barnløs kvinde søger behandling hos zoneterapeuten, kan alene udrensning af kroppen i nogle tilfælde hjælpe. En gammel slimhinde i livmoderen, som måske for længst burde være afstødt, løsner sig som følge af zoneterapien og bliver erstattet af en ny slimhinde, som er mere attraktiv for et befrugtet æg at fæstne sig til. Men det er ikke givet, at det går sådan hver gang. Zoneterapeuten kan finde andre forklaringer på barnløshed, når hun undersøger fødderne. Er reflekszonerne for fordøjelsessystemet for eksempel ømme, kan det være forstoppelse, der er problemet. En fyldt tarm, der konstant trykker på underlivet, hæmmer blodgennemstrømningen og forhindrer dermed underlivet i at fungere, som det egentlig skulle. Zoneterapeuten kan behandle forstoppelsen og få underlivet til at fungere bedre og måske ad den vej hjælpe kvinden.

Selv om zoneterapeuter er gode til at behandle symptomer, leder de altid efter årsagen til symptomerne og indleder en behandling af de grundliggende ubalancer. Det sker i øvrigt ofte i samarbejde med læger og andre behandlere.

Kroppen fungerer som et energi-kredsløb
Som i andre alternative behandlingsformer tænker man inden for zoneterapien på kroppen som en helhed. Zoneterapeuter arbejder ligesom akupunktører og kinesiologer ud fra den tankegang, at kroppen virker som et energikredsløb, der kommer i ubalance, hvis bare et led i kredsløbet svækkes. Ti elektromagnetiske baner, meridianer, gennemløber kroppen på langs. Meridianernes forløb har man påvist ved at sprøjte et radioaktivt stof ind i akupunkturpunkterne og se, hvordan det fordeler sig på røntgenbilleder. Når zoneterapeuten trykker på zonerne, arbejder hun også med meridianerne, og der sker en genopretning af energistrømmene i kroppen.

Hvordan det hænger sammen, kan man ikke forklare i traditionel videnskabelig forstand. Men det virker. Ansættelse af zoneterapeuter i virksomheder, sportsklubber og endda på sygehuse vidner om, at zoneterapiens effekt er anerkendt i brede kredse. Hovedpiner og muskelspændinger hos kontorfolk, fibersprængninger hos fodboldspillere, kolik hos spædbørn er alt sammen eksempler på lidelser, som zoneterapeuten med sine hænder kan trykke væk.

Zoneterapeuten behandler også for astma og allergi, migræne og gigt, og hun hjælper med at stimulere veer under fødsler. Zoneterapi kan også bruges forebyggende. Som en slags motion af organerne, som sikrer, at de hele tiden fungerer optimalt og i balance med hinanden.

Hospitaler har sat flere forskningsprojekter i gang med det formål at skaffe videnskabelige beviser for effekten af zoneterapi, der er en af de mest udbredte alternative behandlingsformer. Det er i øvrigt flest kvinder, der søger behandling hos zoneterapeuter. 73 % af patienterne er kvinder.

Det kræver viden og erfaring at behandle med zoneterapi
En behandling hos en zoneterapeut varer som regel omkring tre kvarter. Det kan gøre lidt ondt. Især de første gange, men efterhånden som zoneterapeuten løsner op for kroppens spændinger, holder det op med at gøre ondt. Det er vidt forskelligt, hvor mange behandlinger der skal til. Kolik hos spædbørn kan indimellem klares med en enkelt eller meget få behandlinger, mens alvorlige lidelser, som patienter har båret rundt på i mange år, kan kræve adskillige behandlinger.

Ved almindelig fodmassage vil man opleve det samme velbehag som hos zoneterapeuten og sikkert også mærke, at der er ømme punkter. Men fodmassage virker ikke på samme måde som zoneterapi, for behandlingen kræver, at man ved, hvad man gør, og er uddannet zoneterapeut. Det tager mellem to og tre år at uddanne sig til zoneterapeut.

Det er ofte sygeplejersker og andre med arbejde inden for det etablerede sundhedsvæsen, der uddanner sig til zoneterapeuter. De lærer et håndværk, og gennem den praktiske erfaring bliver de hele tiden bedre til at mærke, til at tolke det, de kan mærke med fingrene, og til at behandle med det rette tryk. Det kræver viden og erfaring at kunne mærke, om der er belastninger i de reflekszoner, der svarer til kroppens organer, muskler, knogler og nerver.

Man kan godt selv forsøge at behandle, men det kan næppe give samme effekt som hos en professionel zoneterapeut. I øvrigt skal man være varsom med at eksperimentere med zoneterapi selv. Behandler man som uerfaren terapeut f.eks. mennesker, der har haft en blodprop, patienter med sukkersyge eller gravide, kan man gøre mere skade end gavn.

Mange af os har et ømt punkt, der ikke kan behandles
Efter en behandling med zoneterapi føles fødderne godt gennemarbejdede. Der er løsnet op for de ømme punkter. Men kulden er der stadig, så snart de varme hænder flytter sig.

Kropstemperaturen falder under behandlingen. Derfor får man en let kuldegysning indimellem.

Som afslutning stryger zoneterapeuten igen let hen over fødderne. Det føles, som om varmen et øjeblik sitrer et sted i luften mellem hænder og fødder. Et håndklæde bliver lagt hen over fødderne.

Lige efter behandlingen skal man ligge stille lidt. Der kan godt komme reaktioner bagefter. Man kan være lidt småsvimmel eller opstemt eller få kvalme. Og ofte skal man i dagene efter en behandling oftere på toilettet end normalt.

Og kom man for at få behandling for hovedpine, bliver den sandsynligvis værre efter den første behandling. Det er alt sammen tegn på, at zoneterapien virker. En rensning af kroppen er i gang, og man kan selv skubbe til processen ved at drikke en masse vand og i øvrigt tænke på, hvordan man lever, så man ikke stresser og ikke straks fylder sig med fed og ufordøjelig mad, som igen vil aflejre store mængder af affaldsstoffer i kroppen. Der er nemlig et punkt, som zoneterapeuten ikke kan behandle, og det er det "ømme punkt", man i overført betydning kan have for en livsstil med for meget fart på, for meget medicin, fast food, slik, cigaretter, alkohol og andre fristelser, som i store mængder virker som gift for kroppen.