Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 MenuManglende forebyggelse undergraver sundhedsvæsen

 Udskriv/send siden

Det står skidt til med danskernes sundhed. Mere end hver tredje er moderat overvægtig eller har forhøjet blodtryk, mens halvdelen har lavt kondital. Sådan lyder nogle af de dramatiske konklusioner i den hidtil største undersøgelse af danskernes sundhed, som offentliggøres i dag.

Over 76.000 danskere har deltaget i KRAM-undersøgelsen, der kommer få dage efter, de økonomiske vismænd advarede om galopperende sundhedsudgifter. Samtidig har danskerne en forventning om, at de skal leve både sundere og længere og have et sundhedsvæsen i verdensklasse.

Dette tredobbelte pres øger behovet for at sætte turbo på forebyggelse af livstruende sygdomme. Det forudsætter drastiske metoder som nationale mål, lovregulering og høj politisk prioritering af forebyggelsesindsatsen, vurderer eksperter i et nyt debatoplæg fra TrygFonden og Mandag Morgen.

De knap to år, kommunerne har haft ansvaret for den borgerrettede forebyggelse, har været præget af rådvildhed. Og flere kommuner har i de seneste budgetforlig skåret ned på området.

Ugebrevet Mandag Morgen, oktober 2009