Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 Menu







Kronisk syge lades i stikken

 Udskriv/send siden

I Fødevarestyrelsen oplyser man ikke kronisk syge om mulighederne for at spise sig raske igen, men alligevel nikker styrelsens chef for bl.a. de otte kostråd, Else Molander, positivt genkendende til ‘Det helbredende Køkken’s grundlæggende principper:

"Det lyder interessant. Der er ikke så meget nyt i det som sådan, for vi ved jo udmærket, at styret kost- og livsstilsomlægning kan have effekt på helbredet – f.eks. vil de nordiske anbefalinger for sammensætningerne af næringsstoffer kunne vise samme effekt", forklarer Else Molander.

Hvorfor fortæller I så ikke det til de mere end en million kronisk syge?
"Fordi vores job er at fortælle det til lægerne, som så kan lade det indgå i deres rådgivning".

Men noget tyder jo på, at det ikke fungerer efter jeres hensigt?
"Vi stiller viden til rådighed for sundhedsvæsenet, kantiner, skoler og børnehaver. og så kan man jo altid diskutere, om informationsindsatsen er god nok", siger Else Molander.

Og ‘god nok’ er da heller ikke ord, som læge Claus Hyldahl med mange års erfaring inden for sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse samt medicinsk direktør i Lægernes Testcenter vil tage i sin mund i denne sag – hverken om ‘Det helbredende køkken’ eller statens indsats mod fedme og sygdomme.

"Der udgives mere end 50 nye kostbøger om året, folk har aldrig fået så meget information, og alligevel lider to millioner af livsstilssygdomme. Intet af det der virker. At 30 % af os får kræft, og 50 % har livsstilssygdomme, skyldes ikke mangel på viden, men at samfundet er styret af markedskræfter, som politikerne ikke tør gribe ind overfor og tøjle, fordi det kræver et politisk mod, som de ikke besidder", erklærer Claus Hyldahl.

24timer, februar 2011