Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 Menu







Diacetyl i popcorn er sundhedsskadeligt

 Udskriv/send siden

Smagsforstærkeren diacetyl fik i 2012 skylden for uoprettelige skader på en amerikansk popcornspisers lunger. Manden, Wayne Watson fik en erstatning på 40 millioner kroner og fire af landets største producenter af popcorn til mikrobølgeovne fjernede stoffet fra deres produkter.

Men det er ikke kun i USA og på popcorn, aromastoffet diacetyl bliver anvendt. Også herhjemme finder man det i f.eks. kærnemælk, crème fraîche og yoghurt, hvor det giver en smøragtig smag. Desuden findes det helt naturligt i en lang række fødevarer.

Når diacetyl i mikroovnspopcorn er skadeligt og kan forårsage en sjælden lungesygdom, der hedder obliterativ bronchiolitis, skyldes det, at diacetylen let frigives ved opvarmning og ved inhalering påvirker lungerne direkte. Desuden er koncentrationen af diacetyl i de popcorn, hvor det tilføres, høj.

Dagens Fødevarenyheder, oktober 2012.