Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 MenuKritik af råd mod fedme

 Udskriv/send siden

Spis et æble i stedet for en ostemad, og gå en rask tur på 20 minutter hver dag i et år - så taber du 12 kilo.

Regnestykket er et af de eksempler, som Sundhedsstyrelsen skriver i pjecen ”10 veje til vægttab”. Men den vejledning, som den øverste sundhedsmyndighed giver til landets overvægtige - og dermed ca. halvdelen af befolkningen - bygger på forkerte modeller og er misvisende, mener flere ernæringseksperter.

Blandt kritikerne er Thorkild I. A. Sørensen, professor i metabolisk og klinisk epidemiologi på Københavns Universitet: ”De beregninger, Sundhedsstyrelsens lægger til grund for anbefalingerne, er forkerte. Det er heller ikke vist, at de virker på lang sigt og er gavnlige. Jeg har i mange år arbejdet med store befolkningsstudier, og der findes ikke nogen store, gennemprøvede studier, der kan støtte de udsagn, som Sundhedsstyrelsen kommer med”.

Specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Tatjana Hejgaard er enig i, at anbefalingerne ikke kan stå alene, hvis der er tale om svær overvægt: ”Vores ønske har været at præsentere borgerne for en tilgang, de forholdsvis let kan tage til sig”. Hun understreger, at anbefalingerne er ”baseret på beregningsmetoder, som er anerkendt inden for ernæringsvidenskaben”.

Dagens Fødevarenyheder, august 2012