Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 MenuIndisk fødselspille frigivet uden test

 Udskriv/send siden

Middel til at sætte fødsler i gang er blevet godkendt i Danmark, uden at man kender bivirkningerne.

Igennem det seneste år har Sundhedsstyrelsen givet grønt lys til, at landets fødeafdelinger kan benytte sig af en pille fra Indien til at sætte fødsler i gang.

Men Sundhedsstyrelsen kender intet til stoffet Misoprostols virkning og sikkerhed, da man ikke har bedt den indiske producent om dokumentation for lægemidlet.

Det viser en række svar fra sundhedsministeren til Folketingets Sundhedsudvalg.

Ifølge professor i lægemiddelsikkerhed Ole Jannik Bjerrum stiller de indiske myndigheder ikke samme skrappe krav til lægemidler som i Vesten.

Der er en principiel problematik i det her, for man kan ikke vide sig sikker på kvaliteten af produktet. Det skal man sikre sig, og jeg vil tro, at det er økonomiske hensyn, som har betydet, at Sundhedsstyrelsen ikke har kunnet aflægge eget tilsyn af produktionen i Indien og ikke selv har testet, hvorfor de har måttet stole på godkendelsen fra Indien,” siger han til Berlingske Tidende.

Sikkerhedshul
Berlingske har siden marts beskrevet Misoprostols sjældne, men alvorlige bivirkninger i flere sager, hvor gravide kvinder har været i livsfare, og børn er blevet hjerneskadet.

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, mener, at sagen om den indiske fødselspille afdækker et hul i lægemiddelsikkerheden.

”Systemet har nogle store huller, når man på den måde blåstempler et præparat, som ikke er godkendt i Danmark, og derfor går glip af en masse af de sikkerhedsforanstaltninger, vi ellers har,” siger hun til Berlingske.

Sundhedsstyrelsen har nu iværksat test af den indiske fødselspille Angusta, og analysen ventes færdig inden for den kommende måned, lyder det.

Ritzau, 8. august 2013