Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 Menu







Syre-/basebalance

 Udskriv/send siden

Kroppens syre-/basebalance udtrykkes ved pH-værdi. Det, man måler, er således koncentrationen af vand-ioner. Ved en pH-værdi på 7 er syre og base i ligevægt. Er pH-værdien 0-6,9, taler man om det sure område, mens en pH-værdi mellem 7,1 og 14 indikerer det basiske område.

Sur - Neutral - Basisk
Det er ikke helt så enkelt, som det lyder: Enkelte organer i kroppen har således en pH-værdi, der afviger fra kroppens generelle værdi. Således er maven på grund af dens produktion af saltsyre meget sur, mens spyttet og tolvfingertarmen er basisk. I blodet ligger værdien derimod konstant på 7,4 - eller det er i det mindste den værdi, den bør have, for selv en lille afvigelse kan fremkalde organskader.

Hvis man vil tjekke sin pH-værdi med urinteststrimler, bør man ikke forlade sig på resultaterne af blot en enkelt måling. Værdierne kan sagtens svinge i løbet af dagen. Det er bedre at måle tre gange om dagen og få en middelværdi ud af det. Og allerhelst over en hel uge.

Man er, hvad man spiser
Er noget syredannende, hvis det smager surt? Nej, så nemt er det ikke. Den mulige syrebelastning, som kan opstå på grund af en fødevare, angives i den såkaldte PRAL-værdi (Potential Renal Acid Load), som angiver den potentielle syrebelastning af nyrerne pr. 100 gram. Fødevarer, som har en negativ værdi, har en basisk virkning, og ved en positiv virkning virker fødevaren forsurende.

Basiske fødevarer (pr. 100 g)

  • -21,0 Rosiner
  • -18,1 Tørrede figner
  • -14,0 Spinat
  • -7,9 Fennikel
  • -7,5 Rucola
  • -6,5 Solbær
  • -5,5 Bananer
  • -4,9 Gulerødder
  • -4,0 Kartofler

Syreholdige fødevarer (pr. 100 g)

  • 34,2 Parmesanost
  • 23,4 Æggeblomme
  • 18,6 Gouda
  • 12,5 Ris med skal
  • 11,6 Salami
  • 10,8 Forel, dampet
  • 10,7 Havreflager
  • 9,4 Pasta
  • 8,3 Jordnødder, ubehandlede