Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 MenuChips og kiks indeholder hormonforstyrrende stof

 Udskriv/send siden

En række almindelige fødevarer har en hormonforstyrrende ingrediens.

Først var det sutterne, så småbørnenes legetøj, og nu er det så vores mad, der afsløres som er proppet med det hormonforstyrrende kemikalie BHA, skriver MetroXpress.

Forbrugerrådet kan nemlig nu ved hjælp af en stikprøve i danske supermarkeder påvise, at vi risikerer at få et ekstra tilskud BHA, når vi køber for eksempel chips, kiks, flæskesvær, kageblandinger, saucer, bouilloner og supper.

"Ved en gennemgang af en række varer fra supermarkeder fandt vi 16 fødevarer med stoffet. Men der bør ikke være hormonkemi i fødevarer", siger Forbrugerrådets seniorrådgiver i brugerprodukter, Claus Jørgensen, til MetroXpress.

Forbrugerrådet kritiserer grænseværdier
BHA, også kaldet E320, er tilladt i en række fødevarer, selvom EU har det på listen over mulige hormonforstyrrende effekter, og der er derfor regler for, hvor meget BHA de enkelte fødevarer må indeholde. Men det er ikke nok ifølge Forbrugerrådet.

"Reglerne tager ikke højde for, at når BHA også findes i blandt andet tyggegummi, kosmetik og emballage, ja, så bliver vi udsat for det mange steder fra. Samtidig udsættes vi også for andre stoffer med samme effekter, og det er heller ikke medregnet i fastsættelsen af grænseværdierne", advarer Claus Jørgensen.

Det har ikke været muligt for MetroXpress at få en kommentar fra Unilever, der blandt andet producerer Knorr og Maizena, som også tilsætter BHA for at forlænge varernes holdbarhed.

Politiken, 4. august 2014