Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 Menu







Akrylamid i kaffe påvirker kræftrisikoen

 Udskriv/send siden

Svenske undersøgelser påviser, at det kræftfremkaldende stof akrylamid, der findes i chips og pommes frites, også findes i sundhedsskadelige mængder i kaffe. 

Det er farligere at drikke kaffe i større mængder end at spise chips og pommes frites, viser en ny undersøgelse foretaget af det svenske Livsmedelsverkets Forskningsenhet, skriver Uppsala Nya Tidning.

For en person, der drikker 6-7 kopper kaffe om dagen betyder det , at det gennemsnitlige indtag af det kræftfremkaldende stof akrylamid fordobles.

Endnu er der kun foretaget et mindre antal prøver, og betydningen af, hvordan ristningen af kaffebønnerne påvirker udviklingen af akrylamid, er endnu ikke klarlagt. Tidligere studier har påvist, at fødevarer, der er rige på kulhydrater, og som opvarmes kraftigt, opnår et stort relativt indhold af skrylamid.

Stockholms Universitet har for kort tid siden påvist, at kaffe indeholder akrylamid. Og forskere i Schweiz har netop opnået lignende resultater.

"Analysedataene viser, at kaffe generelt indeholder omkring 20 mikrogram akrylamid pr. liter færdig drik. Dette betyder, at kaffe står for en betydelig del af vores samlede akrylamid-indtag", siger Karl-Erik Hellenäs, kemiker ved Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har beregnet, at et genemsnitsindtag af akrylamid i fødevarer er 24 mikrogram pr. dag pr. voksen. Og i dette tal har kaffe hidtil ikke været medregnet. Men indtager man en liter kaffe om dagen indeholdende 20 mikrogram, fordobles dermed det daglige indtag af akrylamid.

Spiser man 100 gram chips om dagen, får man 136 mikrogram akrylamid i kroppen. Og en tilsvarende mængde pommes frites rummer 116 mikrogram. Livsmedelsverket har regnet ud, at et gennemsnitsindtag af chips giver 3,9 mikrogram akrylamid pr. dag, og at pommes frites står for 6,4 mikrogram pr. dag i snit. Dermed står et stort indtag af kaffe for en væsentlig del af akrylamid-påvirkningen.

Jyllands-Posten, 2002