Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 MenuLæger overtræder Sundhedsloven

 Udskriv/send siden

Ifølge Sundhedsloven skal læger indhente informeret samtykke fra patienterne, før en behandling kan gå i gang. Men det kan de ikke, hvor f.eks. muslimer eller hinduer af religiøse årsager eller f.eks. dyreretsaktivister af etiske grunde modsætter sig behandling med medicin, der indeholder komponenter udvundet fra dyr. For den information findes ofte ikke.

Dermed overtræder læger Sundhedsloven, skriver Axelina Eriksson, Jakob Burcharth og Jacob Rosenberg i en videnskabelig artikel i Ugeskrift for Læger. For hvis en læge ikke kan give fyldestgørende information til sin patient, hvordan skal patienten så kunne give informeret samtykke?

At animalske derivater forekommer i medicin er velkendt. F.eks. indeholder de fleste kapsler gelatine, som er udvundet af grise eller køer. Men det kan være mere end vanskeligt at spore andre komponenter af medicinen – herunder f.eks. hjælpestofferne. Og ifølge EU-lovgivningen, der regulerer området, er producenterne ikke forpligtede til at oplyse om de animalske komponenter.

Ifølge forfatterne kan problemet løses ved, at der indføres sådan en forpligtelse eller ved at ændre Sundhedsloven, så læger ikke behøver oplyse om animalsk indhold i medicinen som led i indhentning af informeret samtykke.

Ugeskrift for læger, august 2013