Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 MenuFødevareskandaler

 Udskriv/send siden

De mange fødevareskandaler i de senere år viser, at vi har en helt utilfredsstillende kontrol på fødevareområdet. Listen er lang og kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste.

Råddent kød, forgiftede madvarer, uhumske produktionsforhold, tilladelse af flere og flere kemikalier i levnedsmidler, almen forringelse af basisfødevarer, junkfood og meget, meget mere er en daglig trussel mod folkesundheden i et helt andet omfang end de harmløse urter og kosttilskud, der forhandles i helsebranchen, og som for langt de flestes vedkommende har været brugt i befolkningen i årtier, hvis ikke i århundreder.

Alligevel har emsige kontrollanter kastet sig over helsebranchen med en strøm af spidsfindige krav, der ofte drejer sig om rene bagateller og ordkløverier uden nogen som helst relevans for forbrugernes sundhed og sikkerhed.

Det har kostet importøren af Sunsweet Svesker, O. Kavli, 20.000 kr. i bøde, fordi de har skrevet, at svesker hjælper mod forstoppelse.

Svesker er tørrede blommer uden sten, som danskere ellers spiser i uanede mængder f.eks. i juledagene – bl.a. mod netop forstoppelse. Men det må man altså ikke som producent skrive, at fødevaren kan bruges til.

Bøden blev givet af Fødevarestyrelsen efter en kontrol af hjemmesiden sunsweetsvesker.dk - fordi det ifølge kontrolrapporten fra 28. november 2012 ifølge mærkningsbekendtgørelsen er forbudt at angive, at ’fødevarer er anbefalet af læger, eller indtagelse af den pågældende fødevare kan forebygge, lindre eller have gavnlig virkning på sygdomme eller sygdomssymptomer’.

Ifølge Netpatient og Netdoktor kan svesker, dadler, rosiner eller figner naturligt stimulere afføringen ved forstoppelse. Det er bare ulovligt for fødevareproducenter at skrive det på produkterne.

I stedet for at gavne forbrugerne har man tværtimod opnået at spænde ben for det frie forbrugsvalg.

Det er blevet sværere og sværere i Danmark at tage ansvar for sin egen sundhed og tage vare på sig selv!