Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 Menu







Trækketid og temperatur påvirker teens antioxidanter

 Udskriv/send siden

Næst efter vand er te den drik, der indtages mest af, og metoderne til tebrygning varierer verden over og afhænger desuden af typen af te.

Groen_the_pebermynte_okoForskere har nu påvist, at vandets temperatur og den tid, tebladene trækker i vandet, påvirker egenskaberne ved de antioxidanter, der findes i teen – og varierer fra type til type. I forsøget testede forskerne hvid, grøn og sort te. To varianter af hver type blev testet i varmt vand i to timer, varmt vand i fem minutter, koldt vand i to timer eller koldt vand i fem minutter.

De fandt frem til, at den mest effektive temperatur og trækketid afhang af typen:

  • For hvid te gælder, at de antioxidante egenskaber blev påvirket af tid, ikke temperatur (jo længere tid, desto flere antioxidanter).
  • Sort te har størst antioxidant aktivitet ved kortvarig infusion i varmt vand. Når man øger trækketiden i varmt vand, reduceres den antioxidante aktivitet.
  • Grøn te var både temperaturfølsom og tidsafhængig – lang tids infusion i koldt vand (to timer) gav flest antioxidanter.

Desuden viste det sig, at den antioxidante kapacitet i både hvid og grøn te var større end i sort te.

Det er almindeligt kendt, at te skal trække under låg eller anden form for tildækning, så teens gode egenskaber ikke "forsvinder med dampen".

Forfatterne konkluderer, at denne information kan anvendes til at udvikle en integreret standardmetode til brygning af forskellige typer af te, så man maksimerer deres potentielt sundhedsfremmende egenskaber.

Reference
Fatemeh Hajiaghaalipour, Junedah Sanusi, M. S. Kanthimathi. Temperature and Time of Steeping Affect the Antioxidant Properties of White, Green, and Black Tea Infusions. Journal of Food Science, 2015, doi: 10.1111/1750-3841.13149

Science Daily, 16. december 2015