Velkommen Råvarer Produkter og priser Opskrifter Sund kost Godt at vide Links Sitemap
 Menu









Sund kost

 Udskriv/send siden

 
Husk også at spise masser af mørkt grovkernet brød samt kornprodukter!

 

Basesuppe med grønsagspasta

Ingredienser (2 personer)

1 gulerod
1 stor kartoffel
1 lille løg
2 spsk. solsikkeolie
1 liter grønsagsbouillon (1½ grønsagsterning)
1 dusk bredbladet persille
allehånde, løvstikke, ingefær

Vask og skræl gulerod og kartoffel. Skær først guleroden og derefter kartoflen i strimler ved hjælp af grønsagsmaskinen. Steg det finthakkede løg klart i olie. Tilsæt allehånde, løvstikke og ingefær efter smag. Tilsæt gulerods- og kartoffelstrimler og hæld grønsagsbouillon ved. Strimlerne skal kun koge få minutter. Bland lidt af persillen i, anret maden og pynt med en kvist persille.

Tip: Sådan laver du grønsagspasta

Grønsagspasta er meget farvestrålende og indbydende – og sjovt at lave! Du skal bruge en grønsagspastamaskine (kan købes under navnet Spirali). Med denne maskine kan du med et snuptag snitte grønsagerne, så de bliver til lange, tynde, spaghetti-lignende strimler. Denne måde at skære grønsagerne på giver dem en raffineret duft, som kommer helt til sin ret i både klar suppe og damp-kogt. Du kan naturligvis også rive grønsagerne på et rivejern.

Hvis du ikke vil have en 100 % basisk ret, kan du f.eks. lave trefarvet spaghetti af squash, gulerødder og ”almindelig” hvedespaghetti.

Spis grønsagspastaen til fiskeretter, kødretter, med ris eller nudler. Men husk altid, at der mængdemæssigt skal være flere grønsager end ”tilbehør”.  

Usund mad påvirker generne
Forskning: Burgere, chips og anden usund mad kan ikke bare gøre os fede. detusunde påvirker også gener, så vi i fremtiden risikere at udvikle livsstilssygdomme. Og det kan også ske, også selv om vi ikke bliver overvægtige af det usunde mad. Det er resultatet af helt ny forskningsforsøg fra Aarhus Universitets Institut for Fødevarer i Foulum, fortæller DR Østjylland. Forsøget viser, at det betyder noget, om mansom gravid spiser broccoli eller burgere. Maden påvirker nemlig allerede barnets gener.

Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten 3. januar 2014 

Klar besked om helsekost
 
I en lang række helsekostspecialbutikker over hele landet har indehavere og personale nu gennemgået en grundig uddannelse, der fremover vil give forbrugeren en langt mere omfattende vejledning end hidtil. De senere års intensive forskning omkring naturmedicin og kosttilskud har været årsag til, at mange helt nye og ukendte produkter under mange forskellige navne er kommet på markedet. Det har naturligvis gjort mange forbrugere usikre, og det har helsebranchen været opmærksom på ud fra den betragtning, at et så avanceret varesortiment krævede en endnu større indsigt hos forhandleren for at sikre, at forbrugeren blev vejledt bedst muligt.
 
Det førte til, at dHb (Danske Helsekostforretningers Brancheforening) i samarbejde med Helsam A/S tilrettelagde en grunduddannelse af indehavere og ansatte i helsekostspecialbutikkerne i hele Danmark, og netop nu har det første hold fuldført, og det næste hold klar til at gå i gang. Grunduddannelsen bliver fulgt op med en videreuddannelse med fokus på de nyeste opdagelser og fremkomst af nye produkter, og dermed kan forhandleren holde sig orienteret om udviklingen og sikre det høje faglige niveau.
 
Videreuddannelsen vil, ligesom grunduddannelsen, blive ledet af lærerkræfter fra såvel det etablerede sundhedssystem som det alternative. Blandt lærerkræfterne kan bl.a. nævnes biologer, farmaceuter, økologer, læger, tandlæger, heilpraktikere og ernæringseksperter. De første skridt er taget til at bygge en bro mellem det etablerede system og det alternative.
 
(Billedtekst)
Det første hold uddannede helsevejledere under generalforsamlingen i Nyborg i marts i år.
SHBL 3/93

 

Klar besked om helsekost

I en lang række helsekostspecialbutikker over hele landet har indehavere og personale nu gennemgået en grundig uddannelse, der fremover vil give forbrugeren en langt mere omfattende vejledning end hidtil. De senere års intensive forskning omkring naturmedicin og kosttilskud har været årsag til, at mange helt nye og ukendte produkter under mange forskellige navne er kommet på markedet. Det har naturligvis gjort mange forbrugere usikre, og det har helsebranchen været opmærksom på ud fra den betragtning, at et så avanceret varesortiment krævede en endnu større indsigt hos forhandleren for at sikre, at forbrugeren blev vejledt bedst muligt. 

Det førte til, at dHb (Danske Helsekostforretningers Brancheforening) i samarbejde med Helsam A/S tilrettelagde en grunduddannelse af indehavere og ansatte i helsekostspecialbutikkerne i hele Danmark, og netop nu har det første hold fuldført, og det næste hold klar til at gå i gang. Grunduddannelsen bliver fulgt op med en videreuddannelse med fokus på de nyeste opdagelser og fremkomst af nye produkter, og dermed kan forhandleren holde sig orienteret om udviklingen og sikre det høje faglige niveau.

Videreuddannelsen vil, ligesom grunduddannelsen, blive ledet af lærerkræfter fra såvel det etablerede sundhedssystem som det alternative. Blandt lærerkræfterne kan bl.a. nævnes biologer, farmaceuter, økologer, læger, tandlæger, heilpraktikere og ernæringseksperter. De første skridt er taget til at bygge en bro mellem det etablerede system og det alternative.

Det første hold uddannede helsevejledere under generalforsamlingen i Nyborg i marts i år.

Kilde: SHBL 3/1993