Levering: 1-2 HVERDAGE|
Danmark: Fri fragt ved køb over DKK 299,-
|
Sverige: Fri fragt ved køb over DKK 499,-
3. juli 2019

Sådan laver du en god kop te

af: Trine Kastbjerg Gode råd

Sort, grøn, hvid og rød te skal tilberedes forskelligt for at du får mest muligt ud af teen. Uanset tetype bør tilberedning og trækketid foregå under låg for at bevare intensitet, duft og smag.

Sort te

Vandet til brygning af sort te skal altid være lige under kogepunktet. Tag kedlen af i samme øjeblik, vandet koger. Når sort te tilberedes, er det meget vigtigt, at tepotten forvarmes med kogende vand. De aktive stoffer i teen frigives ved en temperatur på 90-100 grader.

Trækketiden er 2-4 minutter, afhængig af personlig smag. Der kan ikke brygges igen på sorte teblade.

Doseringen er omkring 2 g pr. kop afhængig af den ønskede styrke.

Grøn og hvid te

Ved brygning af grøn og hvid te skal vandet være 80-85 grader, og tepotten skal altid skoldes før brug. Brygges den grønne te ved for høj temperatur, får den en bitter smag. Jo bedre kvaliteten af tebladene er, jo lavere skal vandtemperaturen være.

Bruger du "kraftige" grønne teer som for eksempel Gunpowder, kan første udtræk hældes ud, da den kan være stærkt bitter; til gengæld kan man brygge op til fire gange på de samme blade.

For koffeinfri te kan man ligeledes vlge at hælde første udtræk ud. De stoffer, som gør teen bitter, frigives inden for det første minut af trækketiden. Lad derfor kun teen trække i et minut, hvis første udtræk skal kasseres.

Opleves den grønne te som bitter, kan det også skyldes overdosering af te. Ved gentagne brygninger på de samme blade kan man eventuelt tilsætte lidt friske blade ved hvert nyt udtræk.

Doseringen er omkring 2 g pr. kop afhængig af den ønskede styrke.

Rød te

Rød te er også kendt som Rooibush. Teen stammer fra de smukke Cederbergbjerge 250 km nord for Cape Town. Denne te er lavet fra bladene fra en særlig busk, der kun vokser her, hvor klimaet og jordbunden tilsammen giver de helt rette betingelser for Rooibush. Rød te er med lynets hast blevet utroligt populært i den vestlige verden. Det har dog været solgt i Danmark siden 1971 for et øget velbefindende. Det fine ved Rooibush te er, at den ikke indeholder koffein og kun 1 % garvesyre - garvesyren i almindelige teer ligger på 8-15 %. Rød te er dobbelt så drøj i brug som sort te. Rooibush kan genopvarmes uden at blive bitter eller opbevares i køleskab som iste i sommervarmen.