LEVERING: 1-2 HVERDAGE| Fri fragt ved køb over kr. 299,-| Levering kun til adresser i Danmark

Overgangsalder

Overgangsalderen, eller klimakteriet som det også kaldes, er en periode på omkring 2 til 5 år, som typisk begynder med, at menstruationerne bliver uregelmæssige, hvorefter de til sidst helt ophører. Dette kaldes for menopausen. 

Menopausen kommer, for de fleste kvinder, i 45-55-års alderen. I Danmark er gennemsnitsalderen for hvornår menopausen indtræffer 52 år.

Overgangsalderen er ofte ledsaget af nogle forskellige symptomer. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvilke og hvor mange symptomer, man oplever. For nogen, kan symptomerne være stærkt generende og ubehagelige. Men der er heldigvis meget, man selv kan gøre, for at mindske de symptomer, der følger med overgangsalderen.

Overgangsalderen

Symptomer på overgangsalder

Overordnet set deler man symptomerne ved overgangsalderen op i fire forskellige hovedgrupper: vasomotoriske symptomer, blødningsforstyrrelser, urinvejs- og slimhindesymptomer og endelig psykiske og mentale symptomer. 

Vasomotoriske symptomer på overgangsalder kan bl.a. være svedeture og svedtendens, hvilket er meget normalt, og noget, som mange oplever. Andre vasomotoriske symptomer kan være hovedpine og hjertebanken. 

Blødningsforstyrrelser kan også vise sig, fx i form af uregelmæssig menstruation, pletblødninger eller langevarige og kraftige blødninger. 

Overgangsalderen kan også give symptomer i relation til urinvejene. Der kan fx opstå urinvejsinfektion, eller man kan opleve sviende eller hyppig vandladning. 

Endelig er der de psykiske symptomer, som bl.a. kan vise sig ved træthed, mangel på engagement/initiativ, søvnløshed og svingende humør. Nogle kvinder oplever depressionslignende tilstande i forbindelse med overgangsalderen og kan få tendens til gråd, lavt selvværd eller tristhed. 

Overgangsalderen er et skarpt hjørne at runde i livet, men en helt naturlig del af livet. Det er desuden vigtigt at huske, at det langt fra er alle kvinder, som oplever ubehagelige symptomer ved overgangsalderen og de fleste kvinder kommer igennem perioden på en god og positiv måde. 

Det kan dog være en fordel at komme de kropslige og psykiske forandringer i forkøbet, for at mindske risikoen for generende symptomer. Og her er der heldigvis meget, du selv kan gøre.

Mindsk symptomerne ved overgangsalder 

Mange af de symptomer, man kan blive ramt af i forbindelse med overgangsalderen, er heldigvis nogen, man selv har mulighed for at forebygge enten helt eller delvist. Ved hjælp af nogle simple tricks og livsstilsændringer, kan man selv være med til at gøre sin overgangsalder mindre generende. 

De vasomotoriske symptomer som fx svede- og hedeture og hovedpine, kan bl.a. forebygges, eller helt undgås, ved at dyrke regelmæssig motion og spise en sund og varieret kost. Sund kost og godt med motion kan desuden også hjælpe mod vægtøgning, som mange kvinder også oplever i forbindelse med overgangsalderen. Endelig er motion, pga. frigivelsen af endorfiner og dopamin, en effektiv behandling mod tristhed og dårligt humør, som man ligeledes kan opleve i forbindelse overgangsalderen. 

I enkelte, og meget sjældne tilfælde, kan symptomerne ved overgangsalderen være så kraftige, at der kan blive behov for medicinering. Dette er dog sjældent, og ofte vil man i stedet kunne nøjes med naturlige produkter og kosttilskud, til at mindske gener i overgangsalderen og til at sikre en rolig og behagelig overgang.

Kosttilskud til overgangsalderen

Der findes mange kosttilskud til kvinder i overgangsalderen, som kan hjælpe dig godt igennem perioden og sikre en rolig overgang uden for mange generende symptomer. 

Få en mere rolig overgangsalder med rødkløver

Man kan med fordel benytte sig af produkter, som indeholder planteøstrogener eller rødkløver, til at reducere de gener, man kan opleve, ved overgangsalderen. Rødkløver virker nemlig regulerende på hormonsystemet, som er det, der forårsager mange af de ubehagelige symptomer. 

Rødkløver har et naturligt højt indhold af isoflavoner, som bl.a. anvendes i behandling mod østrogenmangel. I overgangsalderen holder æggestokkene op med at udskille de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron, og det er særligt manglen på østrogen, som giver mange af de gener, man kan opleve i overgangsalderen. 

Her kan rødkløver, med sit høje indhold af isoflavoner, være med til at opretholde et stabilt østrogenniveau, og dermed mindske nogle af de symptomer, man kan opleve.

På den måde medvirker rødkløver til at mindske og lette generne ved overgangsalderen og bidrager til en mere rolig overgangsalder. 

Hos Natur-Drogeriet har vi både rødkløver som praktiske kapsler, som er nemme at have med på farten, og som urtete med økologiske rødkløverblade.

Agnus Castus mindsker gener i forbindelse med overgangsalderen

Et andet kosttilskud, du med fordel kan benytte dig af, hvis du ønsker at forebygge og minimere de gener, du kan opleve i forbindelse med overgangsalderen, er Agnus Castus.

Agnus Castus er en busk, som vokser i Middelhavsområdet og det vestlige Asien. Busken har været anvendt i årtier til bl.a. at lindre og forebygge de gener, der kan opstå i overgangsalderen samt under menstruationscyklus. 

Agnus Castus bidrager til en rolig overgangsalder. Produktet kan også benyttes i forbindelse med menstruation, for at mindske eventuelle gener heraf.

Hos Natur-Drogeriet har vi Agnus Castus som både praktiske kapsler og som dråber. 

Vi har desuden også kosttilskud til mænd i overgangsalderen. Mænd begynder nemlig også, ligesom kvinder, at producere færre hormoner, i takt med at de bliver ældre. Man kan derfor godt tale om en overgangsalder for mænd, selvom den er anderledes end kvinders.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er overgangsalderen?

Overgangsalderen er en periode på 2-5 år, som alle kvinder gennemgår, når de mellem 45 og 55 år. Overgangsalderen begynder typisk med uregelmæssig menstruation hvorefter menstruationen helt ophører.

Hvad er tegnene på overgangsalder?

De typiske tegn på overgangsalder er svedeture, blødningsforstyrrelser, træthed og svingende humør.

Hvordan kan jeg mindske generne ved overgangsalderen?

Du kan bl.a. mindske generne ved overgangsalderen med forskellige kosttilskud, som fx rødkløver og Agnus Castus.