LEVERING: 1-2 HVERDAGE| Fri fragt ved køb over kr. 299,-
20. april 2020

Hvad er HPMC-kapsler?

af: Ken Lunn Produktinformation

Hydroxypropylmethylcellulose – så har man næsten tabt pusten. Derfor er det mere mundrette navn forkortelsen, HPMC. Men hvad betyder det egentlig, når vi skriver, at vi bruger HPMC-kapsler?

HPMC kendes også som E464 og var oprindeligt udviklet som hjælpestof til den farmaceutiske industri, hvor det i tabletproduktionen ofte anvendes som fint pulver. Det består af modificeret cellulose fra en vedvarende plantekilde – for eksempel bomuld, gran- eller poppeltræer.

Siden slutningen af 00’erne er HPMC også blevet brugt til kapselproduktion – ligesom vi gør. HPMC er vandopløseligt og opløses i fordøjelseskanalen, hvor kapslerne med kosttilskud frigiver indholdet. Hvis HPMC-kapslerne ender i naturen, bliver de naturligt nedbrudt og frigiver primært kulstof (C) og vand (H2O). Opløsningstiden for en kapsel i fordøjelseskanalen ligger mellem en halv times tid og fem kvarter.

I modsætning til gelatinekapsler indeholder HPMC-kapsler ikke aminosyrer, som kan give problemer i forhold til dannelse af kemiske forbindelser med kapslens indhold.

Der er forskel på, hvordan vi opfatter plast

Når HPMC omtales som et kunstigt stof, er det en sandhed med modifikationer. Det er et semi-syntetisk materiale, som altså er skabt ud fra naturligt forekommende stoffer. Det er ligeledes en sandhed med modifikationer, når HPMC kaldes for et mikroplastmateriale.

For at forstå det, må vi også forstå forskellen på, hvordan ordet plast forstås. De fleste forstår ordet som et stof udvundet fra mineralolie, eksempelvis plastikposer. I materiale-kemi anvendes ordet plast til at beskrive et materiale af syntetisk eller naturlig oprindelse, som er formbart.

Derfor er det altså ikke ukorrekt at beskrive HPMC som et plastmateriale, men det kan være misvisende og kan nemt misforstås. Det er vigtigt at huske på, at HPMC er et vandopløseligt, biokompatibelt og biologisk nedbrydeligt stof – og derfor er det misvisende, når HPMC i forhold til miljøet stemples som mikroplast.

 

Referencer

  • Al-Tabakha, Moawia M. (2010): HPMC capsules: current status and future prospects. In Journal of pharmacy & pharmaceutical sciences : a publication of the Canadian Society for Pharmaceutical Sciences, Societe canadienne des sciences pharmaceutiques 13 (3), pp. 428-442. DOI: 10.18433/J3K881
  • Deshmukh, K.; et al. (Eds.) (2017): Biopolymer Composites in Electronics. Biopolymer Composites With High Dielectric Performance: Interface Engineering: Elsevier.
  • Majee, Sutapa Biswas; Avlani, Dhruti; Biswas, Gopa Roy (2017): HPMC AS CAPSULE SHELL MATERIAL: PHYSICOCHEMICAL, PHARMACEUTICAL AND BIOPHARMACEUTICAL PROPERTIES. In Int J Pharm Pharm Sci 9 (10), p. 1. DOI: 10.22159/ijpps.2017v9i10.20707.
  • Williams, R. O.; Sykora, M. A.; Mahaguna, V. (2001): Method to recover a lipophilic drug from hydroxypropyl methylcellulose matrix tablets. In AAPS PharmSciTech 2 (2), E8. DOI: 10.1208/pt020208

Relaterede varer