Levering: 1-2 HVERDAGE|
Danmark: Fri fragt ved køb over DKK 299,-
|
Sverige: Fri fragt ved køb over DKK 499,-
17. september 2020

Urternes mange anvendelsesområder

af: Sarah Wedsted Gode råd Naturen

Hos Natur-Drogeriet indkøber vi råvarer i store dele af verden, så du kan få nogle af de urter, der har haft de allerbedste vækstbetingelser.

Urter kan bruges udvortes til bade, afvaskninger, omslag eller salver. De kan også bruges som afkog eller teudtræk.

Vi bruger også urterne i vores forskellige kapsler og kosttilskud. Når vi gør det, anvender vi så vidt muligt hele urten, og det sætter høje krav til råvarernes bakteriologi. Se eksempelvis vores Phyto-serie eller vores klassiske Urte-Pensil.

 

Afkog

Ved bark, rødder, rodknolde, frø, bær, ved og havrehalm eller blandinger heraf er det i de fleste tilfælde bedst at bruge afkog. Undtaget er dog bær - som fx hyben og hyldebær - når disse anvendes på grund af vitaminindholdet, idet vitaminerne ødelægges ved opkog.

Ofte anvendes 4 spsk. urt/urteblanding, der kommes i en gryde med 1 liter vand. Anvend en emaljeret gryde eller en gryde af rustfrit stål, ildfast fad eller stentøj. Bland med en ske, læg låg på og lad blandingen stå natten over ved almindelig rumtemperatur, således at urterne opblødes.

Næste morgen bringes blandingen i kog og koger 5-7 minutter. Gryden tages af komfuret og står med låget på en halv time, hvorefter plantematerialet sies fra og kasseres. En kop drikkes straks, gerne på fastende hjerte, den resterende del fordeles over dagen og indtages bedst en time efter måltiderne.

Mængden af urter og vand ændres efter behov.

 

Teudtræk

Når den anvendte del af planten er blomster, blade eller pulver, bruges teudtræk. I de fleste tilfælde er 1 tsk. af den skårne urt pr. kop en passende dosis. Urten overhældes med kogende vand og trækker ca. 10 minutter eller til urten er sunket til bunds. Sies og drikkes umiddelbart efter. Som ved afkog skal mængde og antal kopper fordeles på dagen.

Hvis der er tale om en urt, der ikke smager eller lugter godt, kan du ofte få dem i kapsler eller tabletter

 

Snaps og ølbrygning

Urter kan også bruges til ølbrygning og som smagsgivere i kryddersnaps. Læs mere om urter til snaps og ølbrygning her:

Snaps og ølbrygning

 

Farvning af uld med urter

Urter kan give en farvenuance til uld, og vi har så vidt muligt noteret dette på vores produkter. Dog må dette betegnes som vejledende og vi er ikke ansvarlig for resultatet, men henviser til fagbøger om emnet. Du kan læse mere om farvning af uld med urter her:

Farvning af uld med urter