Jod – et vigtigt mineral
Hvad er jod?
Jod er et grundstof og et livsvigtigt mineral for mennesker. Uden jod vil vores skjoldbruskkirtel ikke kunne danne de to hormoner, der regulerer kroppens stofskifte.
Kroppen får jod via den mad, du spiser, og mineralet optages så fra blodet af din skjoldbruskkirtel, hvor de stofskiftehormonerne dannes.
I kosten kan vi få jod fra fisk, skaldyr, mælk/mejeriprodukter og nogle typer tang. Og nu er jodtabletter også en del af sortimentet hos Natur-Drogeriet.
Hvorfor er jod vigtigt for os?
Jod er afgørende for, at din skjoldbruskkirtel kan fungere optimalt.
Skjoldbruskkirtlen, der har form som en sommerfugl, sidder foran på halsen, foran dit luftrør og under struben.
Jod indgår i to skjoldbruskkirtel-hormoner, T3 (trijodothyronin) og T4 (thyroxin). Hormonerne kontrollerer kroppens stofskifte, det vil sige forbrændingen i kroppen. Jo flere af disse hormoner, der udskilles, jo hurtigere sker forbrændingen. Uden jod kan kroppen ikke producere T3 og T4
Jod er også vigtigt for, at dit nervesystem fungerer, som det skal. Hjernens kognitive funktioner, fx hukommelse og indlæring, understøttes af jod.
Hvordan får du jod gennem kosten?
Jod findes som nævnt især i skaldyr, fisk og ikke mindst i tang. Men da disse fødevarer ikke fylder så meget i vores kost, er mælkeprodukter og salt de primære kilder til jod hos de fleste af os. Du finder også jod i andre fødevare, men dog kun i meget små mængder.
I Danmark beriges det salt, vi køber i butikkerne, med jod for at råde bod på en generel mangeltilstand i befolkningen. Dette er en almindelig praksis i mange lande. 1 gram bordsalt indeholder derfor 13 mikrogram jod.
Der tilsættes dog ikke jod til havsalt eller flagesalt. Bemærk, at det ikke er en god idé at begynde at spise mere salt for at få dækket dit jodbehov – de fleste af os indtager i forvejen for meget salt.
5 gode kilder til jod
- Fisk og skaldyr: Her er stjernerne, når det kommer til jod. Saltvandsfisk som torsk, laks, sild og tun er fantastiske kilder. Skaldyr som rejer, muslinger og krabber er også rige på jod. Så hvis du elsker sushi eller en god fiskeret, er du allerede på rette spor.
- Mælk og mejeriprodukter: Mælk, ost og yoghurt indeholder også jod. Så et glas mælk eller en portion yoghurt kan bidrage til dit daglige indtag.
- Brød og salt: I Danmark tilsættes der som nævnt jod til husholdningssalt og til det salt, der anvendes til brødfremstilling. Så næste gang du sætter tænderne i en skive rugbrød, så tænk på den lille jodbonus.
- Æg: Æg indeholder også en smule jod, så omeletter og røræg er ikke kun lækre til brunch, men også gode for din skjoldbruskkirtel.
- Tang: Visse typer tang, som arame, wakame, kombu og sukkertang, er meget rige på jod. Men pas på – spis dem med måde, da de kan indeholde meget jod. Nori-tang, der bruges til sushi, har et lavt indhold af jod, så denne type kan du trygt spise.
Husk, at balancen er nøglen. Hverken for lidt eller for meget jod er godt for os. Så lad os spise lidt mere fisk – eller sørge for at tage et dagligt kosttilskud af jod.
Jod som kosttilskud
Hvis du ikke får nok jod gennem din kost, er det muligt at supplere med jod i tabletform. I Natur-Drogeriets jodtabletter får du 400 µg jod pr. tablet, og der er 120 stk. tabletter pr. dåse.