Cayennepeber St (chili) 100 g
Cayennepeber er et chiliprodukt, der til forveksling ligner paprika, men er langt stærkere og har langt større gennemslagskraft og en brændende smag.
- Anvendes som krydderi
- Brændende, stærk smag
- Egner sig godt i madlavning og varme drikke
Anvendelse:. Anvendes som krydderi.
Cayennepeber er et chiliprodukt, der til forveksling ligner paprika, men er langt stærkere og har langt større gennemslagskraft og en brændende smag. Cayenne-chilier er lange, tynde pebre, der plukkes, når de er modne, og tørres og males til pulver. Stødt cayennepeber kan bruges som krydderi til mange forskellige retter med både kød, fjerkræ, æg, grønsager, ost og i sammenkogte retter. I de senere år er det blevet populært at tilsætte lidt cayennepeber i chokolade og varme drikke.
Faktisk var cayennepeber et af de første nye krydderier, der fandt vej til de danske køkkener efter 2. Verdenskrig. Det var nyt for de fleste danskere at kunne få en gryderet til at smage stærkt krydret.
Den brændende cayenne
Cayennepeber, Capsicum frutescens, er mere brændende end grønsags- og paprikasorterne og bruges til så effektive krydderier som cayenne, tabasco, chili – for ikke at tale om en lang liste med indonesiske ”boemboes”, kinesiske chilisaucer og pastaer.
Denne art er en indtil 1,5 meter høj flerårig busk med to eller flere blomster sammen. Frugterne er kun 2-4 cm lange, og i lande, hvor man sætter pris på deres brændende stærke aroma, har man fremavlet stadig ”hottere” sorter. Råmaterialet til stødt cayennepeber, som vi jo omgås med stor forsigtighed i køkkenet, dyrkes ikke i Cayenne (Fransk Guyana), men i Indien, Mexico, Louisiana, Kina og Japan samt i flere afrikanske stater.
Visse afrikanske sorter indeholder så meget capsaicin, at de fremkalder irritation i øjne og på fingre, når man arbejder med dem i køkkenet. Et godt råd til den, der stopper en tropisk capsicumfrugt i munden i den tro, at det er et stykke tomat: Vand slukker ikke ilden, prøv i stedet med en teskefuld sukker.
Cayenne ser altid indbydende ud, men styrken afhænger ikke blot af sorten, men også af hvor mange af frøene og frøstolene der er tilbage, når frugterne stødes.
Capsaicin har en så gennemtrængende smag, at den kan skelnes tydeligt i en fortynding 1 g til 10.000 liter vand.
Cayennepeber (Capsicum annuum og Capsicum frutescens)