3. juli 2019

Sådan laver du en god kop urtete

af: Trine Kastbjerg Gode råd

Trækketid

For at få en god kop urtete er det vigtigt, at urterne får lov til at trække længe nok. Dette er for at få alle de æteriske olier, smagsgivere og virksomme stoffer ud i vandet. Generelt kan en urtete ikke trække for længe. Der er dog visse urter, for eksempel kamilleblomster, der kan afgive en bitter smag ved for lang trækketid.

En typisk trækketid er 5-10 minutter, men følg som hovedregel anvisningerne på de enkelte teposer. Uanset tetype bør tilberedning og trækketid foregå under låg for at bevare duft, intensitet og smag.

Vandets temperatur

Til urtete må vandet meget gerne være kogende i modsætning til grøn te. Rødder og bark skal endda småkoge i længere tid.

Vandet bør ikke være hårdt – altså kalkholdigt. Mineralvand kan eventuelt bruges.

Urtete som iste

Urtete kan også drikkes kold som supplement til dagens øvrige væskeindtag. Myntete og hibiscuste smager eksempelvis fantastisk nedkølet med lidt honning.

Tekanden

Brug en kande af keramik eller porcelæn. Det er porøse materiale, der tillader teen at ånde. Det er en god idé at opvarme kanden før brug – så holder teen sig varm længere tid.

En tepotte må aldrig opvaskes i opvaskemaskinen eller med opvaskemiddel, den skal blot skylles efter brug.