Levering: 1-2 HVERDAGE|
Danmark: Fri fragt ved køb over DKK 299,-
|
Sverige: Fri fragt ved køb over DKK 499,-
2. januar 2024

Kosttilskud kan være en jungle – hvor skal jeg starte?

af: Trine Kastbjerg Produktinformation Gode råd

Der findes rigtig mange kosttilskud på markedet – og i vores sortiment hos Natur-Drogeriet. Hvis du ikke er vant til at begå dig i junglen af forskellige kosttilskud, kan det være svært at vide, hvilke der er gode at hive fat i til en begyndelse. Vi kommer med vores bud på produkter, der kan skabe et fundament.

Men først får du lige en lille introduktion til kosttilskud, hvis du ikke er helt med på, hvad det egentlig er. Som navnet antyder, er det et tilskud til kosten, og du kan derfor ikke ene og alene leve af at tage kosttilskud. Kosttilskud erstatter nemlig ikke en sund og varieret kost. Det er en samling af produkter, der indeholder næringsstoffer, men en sund og varieret kost er stadig vigtig.

Kosttilskud kan findes i forskellige former. Her hos Natur-Drogeriet er det blandt andet i form af kapsler, tabletter, pulvere, eliksirer, dråber og spray, og mange af produkterne er udviklet med ønsket om at bevare kompleksitet. Når du kan få et produkt i flere former, skyldes det ofte, at det er en smagssag, hvad man er til.

Du kan starte med…

Mange associerer måske kosttilskud med en multivitamin – eller som det mere korrekt hedder; multivitamin- og -mineralprodukt. Som navnet indikerer, er det et produkt, hvor der er samlet vitaminer og mineraler. Ingredienserne er ofte sammensat, så vitamin- og mineralindholdet stemmer overens med den anbefalede daglige dosis af vitaminer og mineraler. Hos os finder du to versioner – en til børn (3-10 år) og en til børn fra 11 år og voksne;

Fiskeolie er også et af de kosttilskud, vi plejer at trække frem, når det kommer til basis-kosttilskud. Vores fiskeolie hedder Ecolomega®, og den er fra danske ørreder. Olien indeholder omega-3-, -6-, -7- og -9-fedtsyrer i samme koncentration, som hvis du spiste en ørredfilet. Omega-3 indeholder DHA og EPA, som bidrager til normal hjertefunktion ved et dagligt indtag af 250 mg DHA og EPA. DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og et normalt syn ved et dagligt indtag på 250 mg. Ecolomega® findes både i flydende form og som kapsler. Fødevarestyrelsen anbefaler et indtag på 350 g fisk - heraf 200 g fede fisk - om ugen.

Måske forbinder du bakterier med sygdom og noget beskidt, men faktum er, at der findes både ”gode” og ”dårlige” bakterier. Blandt de ”gode” er mælkesyrebakterierne, der indgår som en del af bakteriefloraen, der findes naturligt i kroppen. Mælkesyrebakterierne findes blandt andet i tarmene i arterne Lactobacillus og Bifidobacterium. Du kan tilføre mælkesyrebakterier til tarmen med blandt andet Brottrunk. Sidstnævnte er en økologisk, naturlig gærdrik med mælkesyrebakterier og B12-vitamin.

Prøv også D-vitamin og magnesium

D-vitamin medvirker til dit immunsystems funktion og er med til at vedligeholde dine knogler. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle tager et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret (oktober-april) og at enkelte målgrupper indtager D-vitamin hele året:

  • Spæd- og småbørn anbefales et D-vitamintilskud på 10 μg dagligt hele året (fra de er 2 uger og op til 4 år)
  • Følgende anbefales 10 μg D-vitamin dagligt året rundt: gravide, børn og voksne med mørk hud, børn og voksne som bærer tildækkende påklædning om sommeren samt personer, som ikke kommer udendørs til daglig eller undgår sollys
  • Følgende anbefales 20 μg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg kalk året rundt: personer over 70 år, personer i plejebolig og hjemmepleje (uanset alder) samt personer i øget risiko for knogleskørhed (uanset alder)

Magnesium er et mineral, der medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet og til at dine muskler fungerer normalt. Det understøtter også en normal dannelse af proteiner, og mange kender også magnesium for sit bidrag til salt- og væskebalancen, som også kaldes elektrolytbalancen.

Hvornår skal jeg tage kosttilskud?

Det er forskelligt, hvornår på dagen, det kan være en fordel at tage kosttilskud, og på nogle produkter vil det fremgå, hvornår og hvordan det anbefales at indtage det.

Hvis kosttilskuddet indtages til brug i løbet af dagen, kan du med fordel tage det om morgenen, mens kosttilskud med brug til natten ofte bør tages i forbindelse med sengetid. Nogle kosttilskud kan også fordeles i løbet af dagen.

Det er altid en god idé at snakke med din læge, hvis du indtager medicin og vil tage kosttilskud. Der er nemlig risiko for, at kosttilskuddet og medicinen påvirker hinanden, så virkningen af medicinen ændres.

Hold dig altid til den anbefalede daglige dosis af kosttilskud.

Relaterede varer